pleeggrootoudersHet fenomeen pleeggrootouderschap verdient aandacht. Grootouders kunnen in veel gevallen een prachtige oplossing bieden wanneer hun kleinkind niet meer bij de ouders kan wonen, blijkt uit een onderzoek naar pleeggrootouderschap. Het onderzoek dat Henk van Oosteren deed in opdracht van de Rudolphstichting en het Gezinspiratieplein toont aan dat pleeggrootouders goede opvoeders zijn en dat zij echt een verschil uitmaken.

 

“Uit mijn onderzoek blijkt dat pleeggrootouders vaak succesvoller zijn in de opvoeding dan andere pleegouders. De pleeggrootouders die geïnterviewd zijn, hebben qua problematiek vergelijkbare kinderen in huis als andere pleeggezinnen, maar ze houden dit gemiddeld langer vol en er vallen minder kinderen uit.” vertelt onderzoeker Henk van Oosteren. Van Oosteren, die ruime ervaringen en expertise heeft op het gebied van jeugdzorg en pleegzorg, verdiepte zich de afgelopen twee jaar in het pleeggrootouderschap en schetste een beeld van de positie van pleeggrootouders.

 

Potentie benutten

Te vaak wordt de kracht van deze grootouders onderschat en wordt er niet aan een mogelijke bijdrage van de grootouders gedacht. Dit terwijl opa’s en oma’s vaak graag hun kleinkind willen opvangen, en hier ook goed toe in staat zijn. Gemeenten en instanties moeten zich bewust gaan worden van de potentie van deze bijzondere groep pleegouders en meer gebruik van pleeggrootouders gaan maken, meent onderzoeker Henk van Oosteren. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat grootouders een belangrijke en actieve rol kunnen spelen in de zorg voor complexe jeugd.

 

Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Rudolphstichting en het Gezinspiratieplein, het kennisplatform voor pleeggezinnen en gezinshuizen. Meer informatie over het onderzoek vindt u op www.gezinspiratieplein.nl.

De Rudolphstichting biedt uit huis geplaatste kinderen een inspirerende en veilige leefomgeving door vernieuwende zorgprojecten.

Laatste tweets

AsjeDijk Oogstdag De Glind aan Boshuisweg. 80 oude tamme kastanjebomen; kinderen rapen kastanjes. Heerlijk als puree, pannen… twitter.com/i/web/status/9…

Retweeted 4 weken geleden2 retweets

SLGelderland Doe mee aan de #natuurwerkdag op zaterdag 4 november. Leuke locatie bij biologische fruittuin Tres Jolie in De Glin… twitter.com/i/web/status/9…

Retweeted 4 weken geleden6 retweets

CBF_NL Nu 500 Erkende Goede Doelen, een mijlpaal! #GeefGerust aan: @GR_Landschap, @Reumafonds, @lionheart_nl, @RudolphSt pic.twitter.com/XeQwwoYmX6

Retweeted donderdag 19 oktober 20176 retweets

RudolphSt Steeds meer gecertificeerde gezinshuizen. Nu ook het #KeurmerkGezinshuizen voor #Gezinshuis Van Meulen uit #Beekbergen, gefeliciteerd!

donderdag 05 oktober 20171 retweet