Jan en Jenneke van Ee hebben een gezinshuis in De Glind*. Op dit moment wonen er in gezinshuis ‘Bij de Bron’ 5 kinderen in de leeftijd van 8 tot 16 jaar. Ook biedt het gezinshuis dagbesteding aan een volwassene.

Sinds de zomer van 2016 mag Gezinshuis ‘Bij De Bron’ het ‘Keurmerk Gezinshuizen’ voeren. Jan van Ee die samen met zijn vrouw Jenneke fulltime het gezinshuis runt, is er trots op: “Ik wil wel een Keurmerk-bord aan de deur, hoor. Net zoiets als bij de BOVAG-dealer, dat je weet dat je bij een erkende specialist bent die kwaliteit levert. Want dat is wat we doen, ons vak professioneel uitvoeren.”

Jan vertelt wat hij waardevol vindt aan het kwaliteitssysteem dat het keurmerk is. “Ik vind dat je als zorgverlener verantwoording moet afleggen over wat je doet en hoe je dat doet. In andere branches zie je al langer dat kwaliteitssystemen essentieel zijn in de bedrijfsvoering. Daar kan de hulpverlening nog wel wat van leren. Het is belangrijk dat je aan de buitenwereld laat zien dat je kwaliteit levert, dat je een professional bent. Voor mij was aan de slag gaan met het Keurmerk dan ook een heel logische stap.”

Jan vertelt hoe hij het begin van hun keurmerktraject heeft aangepakt:

Inspiratie van een collega “In ons keurmerktraject hebben we samen opgetrokken met een gezinshuis uit Bennekom. Zij starten ongeveer tegelijk met ons. We hadden contact over de vorderingen en hoe we zaken aanpakten. Interessant en goed om van een andere gezinshuisouder te horen hoe de bedrijfsvoering daar in elkaar zit.”

Het contact met het collega-gezinshuis gaf vooral inspiratie voor het doorvertalen van het Keurmerk naar de kinderen. “De kinderen hebben, naar voorbeeld van Bennekom, nu ook een eigen mapje met daarin onder meer informatie over de brandoefeningen – dat vinden ze erg interessant- maar bijvoorbeeld ook over de vertrouwenspersoon. De protocollen uit het Keurmerk, maar dan in voor hen begrijpelijke taal.”

Ondersteuning door medewerker
“Toen we begonnen met het vullen van de Kwaliteitsmap hebben we een paar uur individuele begeleiding ingekocht. Kirsten (von Piekartz) van het Keurmerk kwam bij ons thuis om zaken door te nemen. Wij hadden vooral behoefte aan hulp bij afbakening van de onderwerpen. Wat zet je er wel en niet in en hoe uitgebreid. Hoe formuleer je de processen in je gezinshuis.

Meest waardevol
“Eigenlijk zet je door het Keurmerk alles wat je al wist eens goed op een rij en op papier. Het ordent je gedachten en bedrijfsvoering. Je neemt je sterke en zwakke punten nog eens goed door. Alles krijgt een goede update. We zien trouwens ook dat de Kwaliteitsmap een fijn naslagwerk is voor stagiairs.”

“Ik vind het Keurmerk vooral behulpzaam voor interne processen. Wat nog beter kan is de benutting extern. Dat we met z’n allen trots zijn op de kwaliteitsstandaard die we neerzetten. Meest moeilijk vond ik de laatste zelfbeoordeling. Dan kijk je echt met een helicopterview naar je zelf en naar het reilen en zeilen in je gezinshuis. Dat was trouwens ook het leukste gedeelte.”

“Ik zou elk gezinshuis willen stimuleren om het Keurmerk te behalen, het is een mooi systeem. “

* Dit dorp staat ook wel bekend als Jeugddorp omdat er 120 uithuisgeplaatste kinderen een plekje vinden in de ruim 25 gezinshuizen die het dorp telt.

De Rudolphstichting biedt uit huis geplaatste kinderen een inspirerende en veilige leefomgeving door vernieuwende zorgprojecten.

Laatste tweets

RudolphSt In #DeGlind werd sinterklaas de afgelopen dagen geholpen door de hulpsinterklazen van #Achmea. 158 pakjes werden er… twitter.com/i/web/status/9…

1 week geleden

RudolphSt #Gezinshuis Jabez uit #Loppersum is gecertificeerd! Gefeliciteerd met jullie #KeurmerkGezinshuizen!

1 week geleden

RudolphSt Van harte gefeliciteerd #gezinshuis GeZ!n uit #Zuidoostbeemster met het #Keurmerkgezinshuizen. Jullie #jeugdzorg #kwaliteit zwart op wit!

2 weken geleden

AsjeDijk Oogstdag De Glind aan Boshuisweg. 80 oude tamme kastanjebomen; kinderen rapen kastanjes. Heerlijk als puree, pannen… twitter.com/i/web/status/9…

Retweeted donderdag 26 oktober 20172 retweets