oost west verkleindSjetta en Jacqueline wisten het eigenlijk al toen ze een jaar of 23 waren en werkzaam in de hulpverlening; “Wij willen ooit een gezinshuis”. De droom ging voor jaren in de ijskast. Maar nu is het zover. In een van de drie nieuwe gezinshuizen die de Rudolphstichting bouwde in Jeugddorp De Glind, starten zij hun gezinshuis ‘Oost West’.

 

Van grote stad naar klein dorp

“We komen uit de stad, uit Amsterdam, en we hebben heus getwijfeld of wij kunnen aarden in een klein Asterix en Obelisk-dorpje. Ook stelden we onszelf de vraag; is het juist wel of niet goed om meerdere gezinshuizen bij elkaar te zetten. Maar we raakten er ook aan toe om de stad uit te gaan. We voerden gesprekken met gezinshuisouders uit De Glind en raakten overtuigd van de voordelen van het netwerk van gezinshuizen in verder een gewoon dorp. Ook spreekt het groene, het duurzame van De Glind ons aan.”

 

Het verschil maken

“Ons huis staat open voor jonge kinderen. Als zij nu bij ons komen wonen, dan kunnen we er echt bij zijn als ze in de moeilijke puberteit komen.

Wij kunnen in het leven van kinderen en jongeren het verschil maken. De jaren bij ons kunnen bepalend zijn in hun ontwikkeling en in de keuzes die ze later als ze volwassen zijn maken. Wij gaan een belangrijke rol spelen in hun leven. Dit vraagt uithoudingsvermogen, maar het is ook dankbaar werk”, vertelt Sjetta.

Jaqueline vult aan: “Het mooie aan mensen, en dat geldt ook voor kinderen, is dat een mens zelf zoekt naar balans. Als gezinshuisouder ben je daar bij. Wij bieden veiligheid, rust, betrouwbaarheid en het gewone gezinsleven. Beschadigde kinderen hebben een gewone opvoeding nodig, maar dan al dat gewone uitvergroot.”

 

Liefde een aandacht leren verdragen

“Elk kind verdient het om geliefd te zijn. Je mag klein zijn en het is oké dat je er bent. Ons uitgangspunt is het vertrouwen in de groei van kinderen, de veerkracht. En de liefde, wederzijds, moet vervolgens groeien. De problematiek van deze kinderen vraagt echter ook om kennis. Soms zal het zijn dat we kinderen juist moeten helpen om liefde en aandacht te leren verdragen.” Sjetta: “En we gaan ook gewoonweg plezier maken; lol is belangrijker dan regels.” Jacqueline: “Wij zijn er ook wel goed in om niks gek te vinden.”

 

Wij leren ze de makkelijke weg

"Het is belangrijk dat je kijkt naar waar gedrag vandaan komt. Je moet je als gezinshuisouder het ontregelde gedrag niet persoonlijk aantrekken, jij bent er juist om het kind dit te leren doseren. Het kind zal jou proberen te raken op een kwetsbare plek. Het is belangrijk dat je zelf geen behoefte hebt om terug te raken. Beschadigde kinderen hebben de neiging om mooie dingen kapot te maken. Om het te verstoren als het goed gaat. Dat kunnen zij soms gewoonweg niet verdragen. Ze kiezen de moeilijke weg. En wij moeten ze dat leren; om de leuke, makkelijke weg te kiezen."

 

Zorgen voor jezelf, de ander en de omgeving

"Wij leren aan kinderen: zorg goed voor jezelf. Kijk daarbij of je ook goed voor de ander zorgt. En zorg voor je omgeving.Dus als je lekker een koekje hebt gegeten: compliment, je hebt goed voor jezelf gezorgd. Maar als het koekje van iemand anders was, dan was het niet de bedoeling. En het papiertje van het koekje moet in de papierbak."

"Het allermooiste is als we dat kunnen meegeven aan onze gezinshuiskinderen: het gewone leven en dat je oké bent zoals je bent."

 

Lees ook het verhaal van gezinshuisouder Sandra: "Dit is net zo goed jouw huis"

oost west verkleind

De Rudolphstichting heeft compassie voor kwetsbare kinderen en wenst dat elk uithuisgeplaatst kind de kans krijgt om op te groeien tot een zelfredzame en evenwichtige volwassene.

Laatste tweets

RudolphSt Een thuis bij #gezinshuis Gewoonhuis in Steenbergen! Van harte gefeliciteerd met het #KeurmerkGezinshuizen. #jeugdzorg

2 weken geleden

RudolphSt #Gezinshuis De Zandhoek in Apeldoorn is goed bezig. Zij hebben het #KeurmerkGezinshuizen nu ook ontvangen. Gefeliciteerd! #jeugdzorg

2 weken geleden

RudolphSt Een #KeurmerkGezinshuizen voor De Toekomst. Gefeliciteerd met het keurmerk! #jeugdzorg #gezinshuis

2 weken geleden

RudolphSt "Wij creëren veiligheid niet door een hek om De Glind te zetten". Geniet van je pensioen @GerardBesten! #jeugdzorgtwitter.com/i/web/status/1…

2 weken geleden1 retweet