Hoe zal het zijn over 50 jaar? In Nederland. Maar ook voor jezelf? We vroegen aan de kinderen van gezinshuis Home4You.

Bezoek Jeugddorp De Glind

Hoe kijken de kinderen van gezinshuis Home4You naar de toekomst. Wat willen ze worden. En waar gaan ze wonen als ze groot zijn? Zouden ze dan zelf ook een gezinshuis willen hebben? En hoe denken ze dat het er in Nederland uitziet over 50 jaar? Nou, daar hebben de kids wel ideeën over.

Wat wil je later worden?
Nathan van 10 heeft al een duidelijk plan. “Ik wil graag bij de politie, dat lijkt me leuk en spannend. Ik wil rechercheur worden, die kijkt wat voor stappen een dief heeft gezet en dan kun je hem oppakken.”
Ook Floortje van 11 weet wat ze later wil worden: “Tandarts. Ik wil graag kiezen eruit trekken, ik moest zelf ook een kies eruit. En anders wordt ik dokter of kapper.”
Victoria van 14 weet het nog niet precies. Ze houdt van tekenen, koken, bakken en heeft nu het profiel ‘zorg en welzijn’ gekozen op school. Ze wil best mensen verzorgen en het lijkt haar leuk om met mensen te werken. “Maar iets van mode vindt ik ook leuk”. Manon van 16 moet er niet aan denken om in de verzorging te werken. “Nee, niet iets met mensen. Liefst zo min mogelijk met mensen. Ik heb op de HAVO een vakkenpakket met scheikunde en biologie. En ik wil wel de kant van laboratorium op. Medicijnen ontwikkelen, zoiets.”
Quincy van 13 heeft superveel energie. Die energie moet ergens heen, dus trekt hij tijdens het gesprek een paar keer zijn sokken aan en uit en helaas breekt het speelgoedbezempje van de Playmobil dat hij vasthoudt in twee stukken. Oeps. Maar hij heeft wel een idee hoe hij die energie in de toekomst in gaat zetten. “Ik wil graag profvoetballer worden. Maar dat kan ongeveer tot je 35 bent. Daarna kun je dan coach worden.” Quincy zit nu in groep 8 en heeft volgende week een Cito-toets waarna ze gaan bespreken of hij door kan naar een schakelklas. Net als Victoria. In een schakelklas krijg je een intensiever taalprogramma. “Ik haat lezen.” Manon is juist dol op lezen en leest graag thrillers.

Voorbeeldfiguren
Diane, hun gezinshuisouder werkt naast het gezinshuiswerk ook in het onderwijs als intern begeleider. Vinden de kinderen het onderwijs ook een leuk beroep? Het blijkt dat de jongelui behoorlijk wat zelfinzicht en humor hebben: “Nee joh. Als je ziet hoe irritant wij zijn, dan wil je echt geen juf worden.“ Voor Quincy is het nog wel een optie om gymleraar te worden. Ook het werk van gezinshuisouders trekt ze niet echt. En dan vooral de administratieve kant ervan. “Als je gezinshuisouder bent, zoals Wim, dan moet je het keurmerk halen. Dat is heel veel werk!”. De map van het Keurmerk Gezinshuizen ligt op het bureau in de werkkamer. En inderdaad hebben Wim en Diane recent hun certificering gehaald, iets wat je binnen 3 jaar na de start van je gezinshuis voor elkaar moet hebben. Maar wat dus best even een klus is, aldus de kinderen. “En je moet dan ook afscheid nemen, dat is ook moeilijk.”

(artikel gaat verder onder de foto)

Interview met kinderen Deel 2 - Rudolphstichting

Toekomst van Nederland
Victoria denkt dat er over 50 jaar wel vliegende auto’s zijn. Manon is al blij als dan de treinen gewoon op tijd rijden.
Ook verwachten de kinderen dat er meer gebouwen zijn, meer huizen. En meer elektrische auto’s. “En later is iedereen te dik”, denkt Nathan van 10.
Ook zullen de robotten veel gaan doen in de toekomst. Die kunnen dan operaties doen. En het eten zal veranderen, minder vlees, of gekweekt vlees. “En misschien gaan we meer insecten eten, dat zeiden ze in het jeugdjournaal.” Maar Wim, voorheen als manager werkzaam in de vleessector, zal nooit vegetariër worden. Daar zijn de kinderen van overtuigd.

Je eigen toekomst
Nathan, Quincy en Floortje zien zich zelf later wel in een mooi, groot, vrijstaand huis wonen. Een villa. “Dit is ook een villa”, vindt Nathan. “Nee joh, een villa is nog veel luxer”, zegt Floortje. Nathan vindt een ‘middelmatig’ huis ook prima. Quincy: “Dan ben ik getrouwd en heb ik twee of drie kinderen.“ Nathan: “Ik wil wel vier of vijf kinderen, dat is leuk voor de kinderen, dan kunnen ze met elkaar spelen.”
Allemaal willen ze wel rustig wonen. Niemand die verlangt naar de stad. En er zijn ook geen plannen om naar het buitenland te gaan. Quincy is in Oeganda geboren, maar wil in de toekomst toch in Nederland blijven. “In Afrika is alles minder goed geregeld. En in Amerika is het zo ongezond en wordt je snel te dik. Hier heb je vrijheid.”
Manon woont juist liever wat kleiner, wat knusser. “Ik wil graag hier in Gelderland wonen, mijn familie woont ook hier in de buurt. Harderwijk is bijvoorbeeld wel leuk. En wonen in de stad trekt me niet, te druk en mensen kijken niet uit. Hier in de Glind kun je gewoon lekker rondlopen en is er veel meer rust.”

Jongelui, superleuk dat we weer op visite mochten komen en dat we jullie mochten interviewen oer het onderwerp ‘toekomst’. Graag tot een volgende keer!

Steun ons

ACHTERGRONDINFORMATIE
Gezinshuizen zijn er in heel Nederland, circa 1000 in totaal. Wim en Diane Verwoerd hebben een gezinshuis in De Glind, ze vangen 6 uithuisgeplaatste kinderen op. Het ‘jeugddorp’ biedt een combinatie van gewoon leven en specialistische ondersteuning op het gebied van wonen (28 gezinshuizen), onderwijs en vrijetijd.

THEMA ‘TOEKOMST’
Het werk van de Rudolphstichting in Jeugddorp De Glind is gericht op de toekomst van kinderen.  Daarom gaan we graag in gesprek met kinderen en jongeren over dit onderwerp. Binnenkort meer…