GlindRadio – 24uur per dag online radio door jongeren

Een groep jongeren maakt elke week een radio uitzending en verschillende reportages om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

“Radiomaken geeft jongeren een positieve impuls.”

De activiteit draagt in het dorp ook bij aan de maatschappelijke verbondenheid doordat de jongeren lokale evenementen of dorpse activiteiten bezoeken en daarvan (live) verslag doen in de uitzending. Radiomaken is een leuke en gezellige activiteit waarbij samenwerken hoog in het vaandel staat.

Het lokale, online jongerenradiostation draagt de naam ‘GlindRadio’. Van de ervaren jongeren hebben drie een eigen radioshow. Voor meer informatie of programma’s terugluisteren, kijk op www.glindradio.nl.

Het verhaal achter GlindMedia

Sandra en Mario (bewoners van de Glind die hier hun eigen mediabedrijf hebben én als vrijwilliger of als betaalde jongerenwerker meedraaien in veel Glindse (jeugd)activiteiten) werkten vroeger beiden bij een lokale radio-omroep. Het echtpaar weet veel van het reilen en zeilen bij de radio. Regelmatig kwam het idee op tafel: hoe leuk zou het zijn om een eigen radiostation te hebben in combinatie met jongeren, maar vinden jongeren dat ook leuk?

Het begon met workshops

Mario vertelt: “Het uitgewerkte idee lag snel op tafel; ik zou een training opzetten voor diverse vakgebieden zoals (radio)Deejay, verslaggever of beheerder van de social media desk.” In samenwerking met Stichting Jeugddorp De Glind, de zorgaanbieder die in het dorp het (specialistische) vrijetijdsaanbod verzorgt, werd de workshop ‘media/radiomaken’ onderdeel van het vrijetijdsaanbod en stond vanaf toen elke woensdag op het rooster.

Voortzetting project: jongerenradiostation GlindRadio

Mario: “Iedereen was zo enthousiast geworden over de radioactiviteiten, daarom is besloten er mee door te gaan. De workshops zijn verdubbeld: er is een workshop voor de jongeren die al een jaar ervaring hebben. En er is een nieuwe groep gestart; ‘de puppy’s’. Door de oudere groep wordt inmiddels vanuit het Jeugddorp 24 uur per dag online radio uitgezonden. Dit lokale, online jongerenradiostation draagt de naam ‘GlindRadio’. Van de ervaren jongen hebben drie jongeren een eigen radioshow. Voor meer informatie of programma’s terugluisteren? Kijk op www.glindradio.nl.

 

Wat betekent het radio maken voor jongeren?

Radiomaken geeft de inmiddels 13 jongeren die deelnemen een positieve impuls. De activiteit draagt in het dorp ook bij aan de maatschappelijke verbondenheid doordat de jongeren lokale evenementen of dorpse activiteiten bezoeken en daarvan (live) verslag doen in de uitzending. Radiomaken is een leuke en gezellige activiteit waarbij samenwerken hoog in het vaandel staat.

Mario en Sandra zien het groeiproces dat de jongeren doormaken. “Jongeren die de eerste keer heel verlegen bij ons kwamen, zijn nu zo gegroeid dat ze op mensen afstappen om interviews af te nemen. Er blijken heel wat verborgen talenten in De Glind rond te lopen, wat de jongeren niet van zichzelf wisten. Het geeft de jongeren zelfvertrouwen.”

En wat vinden de jongeren?

 • Ik heb veel geleerd en zelfs al in de uitzending geweest! Super gaaf!!
 • Ik zie het niet als activiteit, maar als een hobby.
 • Ik hoop dat GlindRadio blijft bestaan en groter wordt.
 • Ik had niet verwacht dat ik goed zou zijn in het radio maken, achteraf blijkt dit een talent van me te zijn.
 • Ik wil later bij de radio gaan werken
 • Ik heb veel geleerd zoals; hoe werkt het mengpaneel, hoe maak ik mijn lijst met muziek compleet, hoe staan de schuiven en knoppen op mijn paneel goed, hoe praat je tussendoor en zorg je dat het interessant blijft? En nog veel meer!
 • Ik ben trots dat ik radio kan maken en ik vind het superleuk dat ik mijn eigen radioprogramma heb!
 • Ik heb geleerd hoe je mensen het beste kan ondervragen en om goed in de microfoon te praten

 Ook hebben wij aan de jongeren gevraagd wat ze nog zouden willen leren:

 • Dat als ik een lange periode niet meer gedraaid heb, dat ik dan niet moet dichtklappen met een soort van podiumvrees.
 • Ik wil alles leren wat er te leren valt en ik hoop dat GlindRadio kan blijven bestaan!
 • Nog meer te leren over het verslaggeven en meer te leren over het Dj- gedeelte, zodat wanneer iemand ziek is, ik kan invallen.

Projectonderdelen

Menskracht
De activiteiten worden begeleid door enthousiaste en ervaren volwassenen uit het radiovakgebied. Veel op basis van vrijwilligerswerk, maar er zijn ook uren van jongerenwerker Mario.

Locatie & materiaal
GlindMedia, het bedrijf van Mario en Sandra, stelt de studiolocatie inclusief faciliteiten en onderhoud van de techniek beschikbaar. Ook de ICT en streaming worden verzorgd door GlindMedia.

Onkosten totaal
De kosten voor deze bijzondere activiteit, het verzorgen van 24uur per dag online GlindRadio, bedragen ongeveer € 5500,- per jaar. Hierin zijn de kosten van Buma/Stemra en de onkosten streaming/serverruimte op jaarbasis inbegrepen. Daarnaast 2 uur per week jongerenbegeleiding door een professional.