In dit deel gaat het over het huis waar ze in wonen. Wat is een gezinshuis? Weten ze eigenlijk wel dat hun huis ‘duurzaam’ is? Hoe merk je dat aan de binnenkant. En weten ze wel dat er iets bijzonders zit ingemetseld in het dak?

Hoe leggen jullie aan mensen uit wat een gezinshuis is?

Sommige kinderen zuchten, o nee, gaan we het daar over hebben. Quincy (14) heeft niet zo’n moeite met de vraag en legt uit: “Ik zeg gewoon ‘dat is een uitgebreid pleeggezin, daar ga je wonen nadat je in een groep hebt gewoond’.” Ook gezinshuisouder Diane vertelt dat ze meestal het woord ‘pleegkind’ gebruikt, omdat dat een bekendere term is. “En ‘gezinshuiskind’ is ook wel een heel lang woord.” Ook Manon (16) noemt Wim en Diane haar pleegouders. “Maar wij hebben wel veel meer kinderen, in een pleeggezin hebben ze er maar 1 of twee”, aldus Virgil (14) die in een ander Glinds gezinshuis woont en een weekje bij Wim en Diane logeert. Victoria (14) kan het ook goed en duidelijk omschrijven: “een gezinshuis is een plek waar mensen voor je gaan zorgen als je ouders niet voor je kunnen zorgen.”.

“Wij gooien geen eten weg, alleen bleekselderij” Messi (10)

Wat betekent dat; energieneutraal?

Manon van 16 zit op de HAVO in Barneveld en weet natuurlijk wat duurzaamheid en CO2-uitstoot is.

Floortje, het jongste meisje, zou wel willen dat ze een Tesla hadden, dat vindt ze een gave auto, en die is elektrisch weet ze. “Volgens mij hebben we 90 zonnepanelen”, vertelt Quincy. Het zijn er geen 90, maar ze hebben er wel een heleboel. 20 op het eigen huis en op een naastgelegen pand liggen er nog eens 120. Drie Glindse woningen, alle drie in gebruik als gezinshuis, verdelen hiervan de energieopbrengst. De huishoudens zijn hiermee zelfvoorzienend en dus energieneutraal. Alle stroom die ze nodig hebben, wordt op het dak en met de andere zonnepanelen opgewekt.

“In dit huis zie je nergens een verwarming. Dat zit allemaal in de vloer,” vertelt Diane. Dat was Floortje (11) eigenlijk nog nooit opgevallen: “maar ik heb het nooit koud, het wordt wel gewoon lekker warm.”  Wim mist nog wel eens het vuurtje van een open haard.
Quincy vertelt dat er ook speciaal glas in hun huis zit, extra dik, zodat het isoleert en het huis goed warm blijft. Maar later blijkt dat Wim dat stiekem heeft voorgezegd.

En wat doen jullie nog meer voor het milieu, wat is nog meer duurzaam?

“We hebben een klok van hout?”, probeert Floortje. “We doen het afval in de goede bakken.” “Kleding leveren we in voor hergebruik”, noemt Manon. “En we hebben lichten met sensors, en we proberen ook altijd goed het licht uit te doen.” Waarop er geplaagd wordt; “maar bij iemand met een blauwe kamer lukt dat nog niet altijd zo goed.”

“We koken niet op gas”, vertelt gezinshuisouder Wim. Waarna hij zijdelings een compliment krijgt van de jongens; “Wim kookt perfect”. “Het zijn allemaal goede eters,” zegt Diana. “Dus eten weggooien doen we ook niet.” “Behalve bleekselderij, want dat is zo verschrikkelijk vies”, vind Messi (10). Waarop iedereen in een deuk ligt.

Weten jullie ook dat er iets bijzonders is ingemetseld in jullie huis?

Nee, dat weten de kinderen niet. “Iets van een schat?” hopen de jongsten. Wim had er wel eens wat over gehoord. Logisch dat ze het niet weten, dit gebeurde tijdens de bouw, ruim voordat ze er allemaal woonden. Maar het is wel een mooi en leuk verhaal. In alle gebouwen die de laatste 15 jaar zijn gebouwd (gezinshuizen, maar ook dorpscentrum Glindster) zit een zogenaamde ‘tijdcapsule’. Een fles met foto’s en informatie over De Glind anno nu een een groet aan de mensen die dit in de toekomst vinden. Als de huizen in een verre toekomst wellicht afgebroken of verbouwd worden, dan zal de inhoud onthuld worden. We spreken af dat de jongens een keertje in Glindster naar boven komen, naar het kantoor van de Rudolphstichting, want daar kan je 1 van die flessen nog een stukje uit de muur zien steken.

Achtergrondinformatie

Wim en Diane Verwoerd hebben een gezinshuis in Jeugddorp De Glind. Hier vangen ze momenteel 5 uithuisgeplaatste kinderen op. Er is nog plek voor een zesde kind. Gezinshuizen zijn er in heel Nederland, circa 1000. De Glind is een bijzondere dorpsgemeenschap. Het is wel een gewoon, open dorp, zeker geen terrein of instelling. Wat het bijzonder maakt is dat in dit kleine dorp (700 inwoners) 28 gezinnen actief zijn als gezinshuis; kleinschalige en huiselijke woonopvang van kinderen met complex gedrag, veroorzaakt doordat ze moeilijke dingen hebben meegemaakt, die niet meer thuis kunnen opgroeien.
120 kinderen vinden een veilig thuis in dit dorp, wat daardoor de bijnaam ‘Jeugddorp’ kreeg.