Reindert (42) en Lian (40) zijn een gezinshuis begonnen in Jeugddorp De Glind. Het echtpaar heeft zelf drie kinderen, en samen met twee meiden van 15 en een jongen van 12 vormen ze nu het gezin van ’t Lev-huis. “We wilden iets doen voor anderen, we zochten een manier om echt van betekenis zijn”, vertelt Reindert. “In ons gezinshuis kunnen we liefde en warmte delen met kinderen en jongeren”, vult Lian aan.

"Compleet gelukkig nu we met acht aan tafel zitten"

Wij willen van betekenis zijn
Je leven delen met anderen is Lian met de paplepel ingegoten. De ouders van Lian hadden altijd al pleegkinderen: “Vanaf dat ik anderhalf was, ben ik met pleegbroers en pleegzussen opgegroeid. Voor mij dus heel normaal dat je als volwassene voor kinderen van andere ouders zorgt. Voor mij is het al mijn hele leven een uitgemaakte zaak dat er wat bij hoort – naast mijn eigen kinderen.”
Het was ook een soorte eerste check toen ik Reindert leerde kennen; wat wil deze man, heeft hij ook deze ideeën en wensen om zich in te zetten voor anderen. En ja, dat was het geval.”

Reindert: “Ik wilde altijd al iets doen op het gebied van jongerenwerk of zendingswerk. Dus ja dat matcht tussen Lian en mij. We zagen ook wel een toekomst voor onszelf in Afrika bijvoorbeeld. Iets in ons zocht naar een hoger doel, naar echt van betekenis zijn. Het buitenland bleek niet passend voor ons gezin. Het werd toch Nederland en nu kunnen wij in ons gezinshuis onze warmte en liefde delen met kinderen en jongeren.”
Lian heeft een sociale opleiding gedaan en werkte in de jeugdhulp, onder meer bij Stichting Breder en op de groep bij het Leger des Heils. “Jongeren vroegen toen al vaak ‘mag ik bij je wonen’.”  Reindert werkt 4 dagen op De Meerwaarde, een VMBO-school in Barneveld, als trainer en onderwijsassistent. “Nu ons gezinshuis draait, wil ik gaan afbouwen naar 3 dagen”

Kus, knuffel of niks
Lian: “In ons gezinshuis zorgen wij vol liefde voor kinderen, maar we worden niet hun papa of mama. Die hebben ze al.  Maar je weet dat er zo veel leed is. Het doet ons verdriet als een kind hier op de stoep staat met zijn bezittingen in zes vuilniszakken.” Reindert: “Wij bieden ze structuur, want dat doet kinderen echt goed. Vaste eettijden, duidelijke regels en betrouwbare afspraken. We geven ze ook genegenheid. Net wat een kind wil of aankan; we vragen dat aan ze ‘wil je een kus, een knuffel of niks’.

"Het allermooiste is om een kind echt te kunnen laten aanhaken in ons gezin" Gezinshuisouders Reindert en Lian

Niks mooier dan het gewone gezinsleven
“We hebben gewoon nog heel veel ruimte in ons hart. Wij willen onze warmte en liefde delen. En dan zowel in ons werk als privé. En je wilt je eigen kinderen ook bewust maken: het gaat in het leven niet om geld verdienen, er zijn voor een ander is belangrijk. Lian: “Toen ik zelf moeder werd, voelde ik dat ook sterk tijdens mijn werk op de groep. Het is mooi werk, maar hoeveel mooier is het als je een kind echt kunt laten aanhaken in je gezin.”

Starten in het Jeugddorp
Reindert: “We voelen ons echt welkom in De Glind. Al toen we hier net woonden en nog aan het klussen waren, kregen we bloemetjes en mensen aan de deur om ons welkom te heten.”
Lian: “Dat we in De Glind terecht kwamen, begon met de 65e verjaardag van mijn moeder. Ze zocht een restaurantje dat ook iets maatschappelijks of sociaals deed om haar feestje te vieren. Ze kwam terecht bij DOK14 (inmiddels grandcafé ONS). We hadden een lekkere lunch en kregen door een jongere ook een rondleiding door het dorp. Zo maakten we kennis met de gezinshuizen en de Glindse aanpak. De vraag rees: ‘De Glind, zou dat iets voor ons zijn’?”

Positief op je kop krijgen
“De kennis van gespecialiseerd opvoeden, merk je bijvoorbeeld ook in het zwembad. Een badmeester elders zou een kind, en overigens gewoon terecht, op zijn kop geven als hij of zij iets doet wat niet mag. Maar voor kinderen die al veel meegemaakt hebben, kan dat heel heftig zijn en averechts werken. In het Glindse zwembad weet de begeleiding hoe je een kind kunt aanspreken op zijn of haar gedrag zodat het lerend en opbouwend is voor een kind.”
“Dit is ook hoe wij omgaan met de kinderen in ons gezinshuis. Je moet kinderen kunnen ‘lezen’. Je moet niet naar hun gedrag kijken, maar ‘erachter’ kijken en zien hoe het komt of wat ze er mee bedoelen. Wij werken niet vanuit autoriteit, maar vanuit het investeren in relatie.”

Loondienst of onderneming
“Je kunt je gezinshuis als zelfstandige onderneming opzetten. Je kunt ook als gezinshuisouder in dienst komen bij een zorgaanbieder. Dat laatste past goed bij ons. We zijn starters, hebben een jong gezin. Wij kunnen ons nu direct focussen op de zorg voor de kinderen die bij ons komen wonen en hoeven niet bezig te zijn met het opzetten van een onderneming.”

Geschikte woning en acceptatie kinderen
“Er waren twee gezinshuis-woningen beschikbaar. Een opknapper* en een huis wat al direct naar onze wens was; dat huis is het geworden.”
Reindert: “We hebben voor De Glind gekozen omdat hier alles is wat wij nodig en gewenst vinden voor een ons gezinshuis. Een geschikte woning, acceptatie van kinderen met complex gedrag en dat je hier met gelijkgestemden bent. Want nog 28 gezinnen in De Glind vangen ook kinderen op.”

Extra aandacht bij de sport
“Wat verder uniek is aan De Glind is het vrijetijdsaanbod**. Er is van alles, van sport tot creatief en gezelligheid. De professionals die de sport geven overleggen dan bijvoorbeeld even met ons ‘we zagen op de voetbal dat het niet zo lekker gaat met een van je kinderen, we hebben er even extra aandacht aan gegeven’.”
“Wij als gezinshuisouders, maar vooral de kinderen worden echt gezien hier. En dat is de meerwaarde om hier in dit gewone dorp te wonen.”

Humoristisch opvoeden
“En voor ons werkt humor ook erg goed. We lachen echt veel en je kunt dingen soms ook oplossen met een geintje. Een belangrijke regel is bijvoorbeeld dat iedereen zijn slaapkamerdeur dicht doet. Want je slaapkamer is jouw eigen plekje, met jouw spullen, iemand anders mag daar niet zomaar komen, je moet ook altijd netjes bij iemand aankloppen. Een van de kinderen liet steeds maar de deur openstaan, wekenlang probeerden we het aan te leren, maar het lukte niet. Dus heb ik de deur er op een ochtend uitgehaald ‘volgens mij heb jij deze niet nodig’. Het kwartje viel en nu zit de deur altijd netjes dicht.”

Het plaatje is compleet
“We vertelden aan het begin al dat er altijd nog iets zoekends in ons was. Iets kwam nog niet tot zijn doel. Dat onbevredigde gevoel is nu helemaal weg. Ik ben nu echt compleet gelukkig als we met z’n achten aan tafel zitten, heerlijk.”

(Korte versie van dit verhaal verscheen in de Rudolphkrant van najaar 2021)

* met steun van kerken knapt Rudolphstichting een aantal verouderde gezinshuis-woningen op
**Rudolphstichting steunt het vrijetijdsaanbod in De Glind